Kiinteistön kuvaaminen voi kuulostaa helpolta. Sitä se ei kuitenkaan ole! Kiintestön kuvaamisessa tulee ottaa huomioon kuvien käyttötarkoitus. Haluaako asiakas tallentaa jotain yksityiskohtia, kiinteistöä ympäristöineen omaan tarkoitukseen vai onko kuvilla jokin laajempi tarkoitus, esim. tietynlaisia kuvia julkaisuihin, esitteisiin, web-sivustoille tms. Kuvat myös kertovat kuvattavan kohteen ilmeen joka on otettava huomioon. Onko takapiha romuineen se paras paikka kuvalle. Kuvalla voi kertoa paljon yrityksen olemuksesta, asenteesta, laadusta ja osaamisesta vaikka kysymys on kiinteistökuvauksesta.
Vaikuttavin tekijä ulkona kuvaamiselle on sää. Ratkaisevaa on sään tyyppi ja julkisivun suunta esim. aurinkoon/varjoon ratkaisee paljolti kuvausajankohdan. Kuvausajankohta on useasti jotain muuta kuin ennalta määrätty kellonaika. Ennakolta sovitun ajankohdan ja hyvän kuvan välillä voi olla monta päivää. On odottelua ja säätiedon tarkkailua ennen kun kuvauskohde on oikeassa valossa. Kuvan edustuksellisuuden kannalta ajankohtaa kannattaa odottaa. Kello on myös ratkaisevassa roolissa. Hyvä sää ja sopivat pilvet eivät vielä tee kuvasta täydellistä. Kello kertoo kunkin vuodenajan sopivan ajankohdan. Sininen hetki, joka kestää muutaman minuutin, on hieno ajankohta kuvata kiinteistö. Kuviin saa luonnonvalon ja keinovalon yhdistelmän. Tänään 13.1.2012 oikea hetki olisi klo16.44 +-5min edellyttäen sään olevan suosiollisen.
|
Sinisen hetken aikaan liikkeellä |
Sisäkuvat ovat myös haastavia valo-olosuhteista johtuen. Huoneistoissa on eri värilämpötilojen lamppuja. Löytyy energiansäästölamppuja joiden tuottama valo on 3000 -3500K ja tuottaa vihreää valoa vielä enemmän eli spektri ei ole tasainen.
|
Värilämpötila - saunavalon keltaisuus 2500K ja ulkovalon ollessa 5500K |
Nykyisin led-valoissa on tapahtunut huima kehitys ja uusimmissa lampuissa valo on spektriltää ja värilämmöltään kelvollinen (4000-4500K). Jos huoneiston tai kiinteistön valaistus on tasaista, silloin kuvan säätäminen oikeaan värilämpötilaan ei ole ongelma. Täytyy myöntää että ohjelmakehitys on tuonkin ongelman kohta selättänyt, mutta vielä joutuu tekemään ns. vippaskonsteja photoshopilla. Kuitenkin hieman kierrellessä ja tutustuessa kohteeseen tulee esille oikeat kulmat ja näkemys kohteen todellisesta olemuksesta.
|
HDR tekniikkalla sovitettu sisä- ja ulkovalaistus |
Kuvauksissa käytän laaja-alaisesti polttovälejä aina tilanteen mukaan. Sekä sisällä että ulkona panoraama kuvaus on olennainen osa kuvaamista. HDR tekniikka on vahvasti esillä monen kuvan kohdalla. Jalustan käyttö on ehdoton edellytys hyvälle kuvalle kiinteistöstä. Syväterävyys on useasti laaja ja joutuu käyttämään pitkiä valotusaikoja. Kinopäinä käytän kerroskuvaamiseen soveltuvaa
Manfrotton panoraama päätä ja muutoin
MagicBall on riittävä tukevuudeltaa kuvauksiin.
Kuitenkin kaikkien tärkeintä on kuunnella asiakasta suurella korvalla, muu on ammattitaitoa.